Schaats tips

Schaats tips; Ga voorbereid het ijs op!

Wij hebben begin 2018 al weer lekker kunnen genieten van prima schaatsweer. Momenteel vriest het wel weer, maar nog niet voldoende om te kunnen schaatsen op natuurijs. Zorgt u er dus voor wanneer u een langere tijd uw schaatsen niet gebruikt, deze wel goed invet! Een goede voorbereiding en onderhoud van uw schaatsen is van belang om te kunnen genieten van het schaatsen op natuurijs of ijsbaan.

Schaatsen:
Zorg er voor dat de schaatsen voor, rond zijn afgeslepen, zo kunt u beter over scheuren en oneffenheden heen rijden. Een vlakkere ronding kan handig zijn, omdat er langere stukken rechtdoor wordt geschaatst. Let ook goed op dat u vooraf alle boutjes controleerd en dat u bij klapschaatsen tijdig de veren controleerd.

Kleding:
Het is belangrijk dat u gebruik maakt van verschillende ademende lagen. Bepaal van te voren wat de gevoelstemperaturen met u doet, zodat u het niet te warm of te koud krijgt. Te warm betekend, dat u gaat zweten en vervolgens sterk af zult koelen.

Onderlaag; u kunt shirts, broeken, sokken, handschoenen en mutsen van thermo als onderlaag gebruiken. Eventueel zorgt u voor onderkleding met windstopper, een broek en shirt met windstopper zijn aan te raden met extreem lage temperaturen, zo voorkomt u onder andere het bevriezen van de edele delen.

Tussenlaag; Is afhankelijk van de kou, een ademende pulli is wenselijk op het moment dat de gevoelstemperatuur erg laag is.

Bovenlaag; Voor de benen is een thermo salopette of thermo tight uitermate geschikt en voor het bovenlijf zijn diverse soorten jacks verkrijgbaar, met en zonder windstopper.

Overschoenen; Neopreen overschoenen zijn goed voor koude voeten en als het erg koud is, kan er gebruik worden gemaakt van een laag noppenfolie over de tenen. Let op! Alleen over de tenen, anders krijgt u zweetvoeten.

Handschoenen; Gebruik bij extreme kou extra onderhandschoenen. Daaroverheen is een dikke warme handschoen sterk aan te raden.

Bivakmuts; Draag een niet te dikke bivakmuts zodat er nog een muts overheen gedragen kan worden.

Veiligheid:
Schaatsen op natuurijs is helaas geen gewoonte meer, daarom is het belangrijk om veilig op weg te gaan.

Bril; Maak gebruik van een sportbril, of bij sneeuwval eventueel een goggle, om het bevriezen van de ogen te voorkomen,

IJsprikkers; Neem ijsprikkers mee voor het geval dat u in een wak schaatst, zo kunt u uzelf naar een veiligere plek toe trekken, zonder onder het ijs te verdwijnen.

Valhelm;een valhelm vangt de ergste klap op en kan gedragen worden als een gewone muts, zodat niemand u vreemd aan zal kijken. Veiligheid staat namelijk voorop!

Verzorging:
Smeer uw gezicht en eventueel de tenen in met vaseline. Zorg voor goede voeding en drink voldoende, als er onderweg niets te krijgen is, zorg dan dat u wat in uw zakken stopt. Er zijn speciale bidonhouders voor om uw middel, waarin voeding, sleutels en drank kan worden meegenomen.

Mocht u nog meer vragen hebben, neem gerust eens contact met ons op, of kom eens langs in onze winkel.

Het is voor schaatsers verstandig en voorzichtig om te gaan met natuurijs.

Op natuurijsbanen, onderhouden en gecontroleerd door bij de KNSB aangesloten verenigingen, kan vaak al snel geschaatst worden, zo ook op ondergelopen stukken land.

Willen schaatsliefhebbers toch schaatsen op open water (sloten, vaarten, vennen, plassen etc.), dan adviseert de KNSB de volgende voorzorgmaatregelen in acht te nemen:

  • Ga nooit alleen op pad.
  • Neem altijd een Natuurijs Veiligheidsset mee bestaande uit een priem en een stuk touw. Hiermee kan uit het ijs geklommen worden bij het door het ijs zakken
  • Informeer naar de plaatselijke ijsomstandigheden
  • Kijk uit voor windwakken, vooral bij laagstaande zon
  • Kijk uit bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen. Daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig
  • Schaats nooit in het donker
  • Opletten als de kleur van het ijs verandert
  • Pas op bij afvoerplaatsen van industrie
  • Waar waterwegen op elkaar uitkomen is het ijs vaak doorstroming minder dik
  • Ook vaargeulen houden risico’s in
  • Als er sneeuw is gevallen en het ijs is niet geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen
  • Pas op bij kistwerken (opgekruid en daarna vastgevroren ijs)
  • Wees extra waakzaam bij mist
  • Neem een voldoende uitgeruste EHBO set mee
  • Na onder het ijs geschoten te zijn zwem dan naar de donkere plek toe, hier bent u door het ijs gegaan. Bij besneeuwd ijs dient de schaatser juist naar het lichte gedeelte te zwemmen
  • Controleer de ijsdikte. IJs dunner dan 8 cm is gevaarlijk
  • Draag hoofdbescherming; een fietshelm of een smartcap voorkomen ernstig hersenletsel bij een val op het hoofd
  • Zorg bij felle koud voor extra bescherming
  • Zorg voor goed passende schaatsen
  • Eet en drink op tijd

Check voor meer informatie over toertochten en veiligheid op natuurijs, voor vertrek altijd KNSB.nl/natuurijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.