Welke schaatsen heb ik nodig?

Voor schaatsen kunt u altijd bij schaatsland terecht. Schaats aanbiedingen, goedkope schaatsen, kwalitatieve schaatsen en meer!

Soorten schaatsen

Welke schaats past bij welk type schaatser? Lees hier uit welke schaatsen u kunt kiezen en wat de verschillende eigenschappen zijn.

Noren met leren schoen of semi softboot

Een Noor is een schaats voor de lange afstand en bestaat over het algemeen uit een ijzer met een leren schoen. Sommige van die schoenen zijn te verwarmen zodat ze nog beter aan de voet gaan zitten. De lage Noor is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, terwijl de hoge Noor meer geschikt is voor de getrainde afstandsschaatser. Verder wordt de hoge Noor meer gebruikt voor de baan en minder bij toertochten. Met Hoge Noren staat u ongeveer 3cm hoger op het ijs dan met lage Noren.

Noren met leren schoen

Deze Noren hebben de beste pasvorm. Door de schoen in een oven te verwarmen is hij nog beter aan te passen aan de voet. Het ijzer heeft over het algemeen een hogere Rockwell (hardheid van het ijzer), hierdoor blijft het ijzer langer scherp en is het gemakkelijker te slijpen. Het ijzer is in verschillende kwaliteiten te koop en de schaats kan uitgebreid worden met een klapschaats.

Noren met semi softboot

Deze Noren bestaan uit een wat zachtere schoen die in een kuip bevestigd zit. Dit biedt meer stabiliteit. De schoen is warmer en past zich moeiteloos aan de voet aan. Dit type schaats is heel geschikt voor de recreatieve of beginnende schaatser. Ook bij deze schaats is het ijzer in verschillende kwaliteiten te koop en kan de schaats uitgebreid worden met een klapschaats.

Combi Noren

De Combi Noor is een combinatie tussen een skischoen en een Noor. Dit zijn meestal dus schaatsen met een harde schoen. Door stevig kunststof tot boven de enkels wordt enkelzwikken bij het afzetten tegengegaan. De Combi Noor is vooral geschikt voor de beginnende schaatser die heel veel stabiliteit zoekt om het schaatsen onder de knie te krijgen. Schoen en onderstel zitten meestal aan elkaar vast, waardoor uitbreiden met een ander onderstel niet mogelijk is. Soms is het mogelijk het onderstel te ruilen voor een skeeleronderstel.

Kunstschaats

Kunstschaatsen worden vooral door vrouwen gedragen. Het ijzer van de kunstschaats is hol geslepen en heeft een aantal zaagvormige tanden bij de punt, als hulp bij het maken van pirouettes en sprongen. Kunstschaatsen hebben als bovenwerk leer of synthetisch materiaal. Leer heeft een betere pasvorm, synthetisch is meestal goedkoper.

IJshockeyschaats

Een ijshockeyschaats is vergelijkbaar met de combi Noor, maar heeft een kort ijzer met een sterke ronding, waardoor de schaats erg wendbaar is. U kunt kiezen uit drie verschillende ijshockeyschaatsen:

  • De Semi Softboot biedt meer comfort en een makkelijke instap. U heeft meer vrijheid in de schaats, maar daardoor ook minder controle en minder grip op het ijs. Deze schaats is geschikt voor de recreatieve schaatser die snel en gemakkelijk op het ijs wil staan
  • De Hardboot heeft een harde schalen schoen met buckels die gemakkelijk aan te doen is en prijstechnisch goedkoper is. De schaats en de schoen zijn meestal uit 1 stuk gegoten.
  • De ijshockeyschaats met veterschoen is eenvoudig aan te trekken en met de veters kunt u de schoen daar waar gewenst extra aantrekken. De pasvorm is beter dan bij de andere schaatsen. De schoen gaat steeds meer naar de voet staan. Hoe meer de schaats wordt gebruikt, hoe beter de schoen zich aansluit aan de voet. Bepaalde modellen gaan eerst in de oven voordat ze worden gepast. Deze schaats bestaat uit een schoen, onderstel en ijzer. Het prijsverschil zit dan ook in al deze losse onderdelen. Deze schaatsen worden gekocht voor de jeugdiger recreatieve schaatser maar ook voor de wedstrijdschaatser.

Kinderschaatsen

Schaatsen voor kinderen worden meestal op de groei gekocht en moeten dus verstelbaar zijn. Dit is mogelijk in 4 maten en de overbrugging is gemiddeld ook 4 maten. Meestal wordt gekozen voor een semi softboot voor jongens en een verstelbare kunstschaats voor meisjes.

Voor iedere schaats hebben wij de juiste schaatsbeschermer.